Vremea se va menţine în general instabilă în weekend-ul 20-21 iunie 2020, potrivit prognozei meteo emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Aversele însoțite de descărcări electrice vor fi prezente în ambele zile.
Astfel, sâmbătă, 20 iunie, vremea va fi în continuare în general instabilă. Cerul va avea înnorări accentuate în cea mai mare parte a țării și, îndeosebi după-amiaza și noaptea, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină, potrivit B1 TV.
Doar în sud-vestul și, parțial, sudul și centrul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar astfel de fenomene se vor semnala pe mai arii restrânse. Local, cantitățile de apă vor fi însemnate.
Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 29 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 20 de grade Celsius.
Duminică, 21 iunie, vremea va fi în continuare instabilă, îndeosebi în nordul, centrul și estul țării, unde vor fi înnorări accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.
În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar astfel de fenomene se vor semnala local, mai ales după-amiaza și seara. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi mai însemnate.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 28 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 11 și 19 de grade Celsius.
ANM anunță că vremea în Capitală se va menține instabilă, cel puțin până duminică dimineață.
Astfel, sâmbătă, cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Temperatura maximă va fi de 27 – 28 de grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 16 grade Celsius.
Duminică, cerul va fi temporar noros și, mai ales după-amiaza și seara, vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade, iar cea minimă va fi de 15 – 17 grade.
Și la munte vremea va fi instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântulu.
La malul Mării Negre vor fi intervale cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse, 50 – 80 litri pe metrul pătrat. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.
În ultimele zile, pompierii militari au intervenit în 20 de județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente.
Județele cele mai afectate de precipitațiile abundente au fost Argeș, Hunedoara, Ialomița și Maramureș, unde pompierii au intervenit la nivelul a 12 localități.
Cu eforturi susținute, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 140 de locuințe, 148 de curți, 94 de beciuri/subsoluri, 106 anexe gospodărești, 8 instituții publice și 21 de străzi.
Un număr de 13 gospodării dintr-o localitate din Timiș au fost afectate, zilele trecute, în urma ploilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. Trei adulți și cinci copii au fost evacuați din loculințe.
Nu mai puțin de 13 gospodării au fost afectate, în urma inundațiilor produse în localitatea Fârdea. Pe lângă cele opt persoane, pompierii au evacuat mai multe animale domestice și bunuri materiale.